Blog Dragana Radovića

Onlajn novinarstvo po Ričardu Krejgu ili glupa pitanja ipak postoje !

Share

Ako nameravate da se bavite onlajn novinarstvom, ili to već činite, ova knjiga vam svakako neće biti višak u ličnoj biblioteci

Mislio sam da će knjiga Ričarda Krejga (Richard Craig) „Onlajn novinarstvo“ biti još jedan polupročitan udžbenik u kućnoj biblioteci. Sin je stavio pred mene uz poluizvinjavajući smešak:

– Ja malo šetkao, pa naišao na nekoliko dobrih knjiga.

Ispostavilo se da je doneo tri, sve za novinarske početnike ili one malo ili više iskusne u tom zanatu. I sve iz izdavačke kuće „Clio“.

Ponekad sam džangrizavo praktičan pa nisam odoleo da ne saberem koliko je ovo „novinarsko trojstvo“ koštalo. Vau, više od 5.000 dinara!

  • Hm, nadam se da je ovo opravdana investicija? – nisam odoleo a da ne pokušam da zapodenem nešto malo verbalnog rata.
  • – Ih, zar sumnjaš – rekao je i izašao iz dnevne sobe dovoljno brzo da izgubim drugu stranu za borbu.

Tekstove o onlajn novinarstvu danas možete naći na svakom ćošku Interneta. Uglavnom su dosadni, nemaštoviti i krcati prastarim nepotrebnim znanjem. Većinu pišu ljudi koji nikada nisu bili  deo redakcije ma kog medija, ali sam to odavno prestao da im uzimam za zlo. Onaj ko izdrži da nešto takvo pročita svakako će jednom naići na valjano i korisno štivo, dakle nikakva šteta neće biti učinjena!

No, da se vratimo Krejgu – čovek je svoj posao odradio odlično! Možda je krivica do mene što nisam nešto više znao o njemu, ali već prvo listanje (uz onaj orgazmički miris sveže štampe) bio je dovoljan da shvatim da imam posla sa pravim rasnim piscem. Ili novinarom, ako više volite tako.

Krejg je knjigu Online Journalism (Reporting, Writing and Editing for New Media) izdao 2005. godine, a srpsko izdanje Clio je, u prevodu Nele Britvić, pustio na tržište prošle godine. Da je u pitanju neka druga oblast ovaj podatak bi bio sasvim beznačajan, ali setite se medijskih sajtova pre pet godina i sada. Stvari se ekspresno menjaju, no malo toga je sasvim „pregaženo“.

Krejg daje osnove novinarskog zanata, a zatim ih garnira sa onlajn začinom koji čitaoca, a to je po defaultu budući ili sadašnji novinar ili bar neko ko poštuje ovaj zanat (mnogo je takvih – poznaćete ih po tome što stalno žele nešto da poruče novinarima) ležerno podučava tehnikama koje su primerene radu u digitalnom žurnalizmu.

Bonus je i dvadeset ispovesti poznatih i priznatih onlajn novinara sa druge strane bare – svi od reda su, naravno, počeli u klasičnim medijima.

Nemam nameru da vam ovde dajem „recenziju“ Krejgovog udžbenika – ovo je preporuka da ga pročitate ako je materija o kojoj čovek piše interesantna za vas. Nema šanse da se prevarite. Mnogima će, doduše, cena od 1.620,00 dinara biti prevelika, ali onda pokušajte da je pozajmite ili kupite korišćenu. No, po meni ovaj „libar“ vredi svaku paru.

Da, i na kraju, ali ne kao najmanje važno: ovo nije plaćeni tekst. Reklamiram Krejga i Clio džabaka jer su uradili dobru stvar!

Toliko od mene. Nastavljam da čitam. Držim da sam još dovoljno mlad da mi nešto uredno sistematizovanog i ispovestima profesionalaca obogaćeno znanje iz onlajn novinarstva neće škoditi.

Citati iz udžbenika Ričarda Krejga – da vam zagolicaju znatiželju:

  • „Praktično svi onlajn novinari slažu se da je interaktivnost odlika koja pre svih i iznad svega najjasnije odslikava razliku između onlajn medija i svih drugih.“

  • „Moguće je da interaktivnost najviše odgovara lokalnim novinarskim kućama; za lokalne izveštače i urednike uvek je bilo od vitalnog značaja da budu u toku sa temama koje su važne za njihovu zajednicu“ .

  • Pripremanje za intervju počinje pripremanjem za priču…..(…) već smo naveli da je potrebno da obavite istraživanje pre nego što „zaronite“ u priču.“

  • „Kada počnete da pišete priču, morate imati jasan fokus, koji treba da razvijate tokom istraživanja pozadine priče.“

„Razgovor: Za razliku od onoga što vam je rečeno, glupa pitanja ipak postoje.Međutim, to se uvek događa kada novinar ima tremu ili je nedovoljno pripremljen.“

Prateći ovaj link dobićete još dobrih informacija o Ričardu Krejgu i njegovom radu. A na ovom blogu, u jednom od narednih postova, biće više reči o praktičnim veštinama i znanjima koja bi svaki onlajn novinar (ali i bilo koji drugi) trebalo da ima, posebno ukoliko radi u lokalnim redakcijama. 😉

6 Comments

  1. Snežana Luković

    Hvala ti na spremnosti da podeliš sa nama korisne informacije.
    Pre svega hvala na načinu kako to radiš. Pitko, koncizno i nepretenciozno.
    Sa zadovoljstvom i intersovanjem ću pratiti nastavke, kojima ćeš nam uštedeti vreme. Kao kad čitaš klnjigu koju je neko spremao za ispit. Samo podvučeno! 🙂
    Posebno me je oduševilo, što si naveo izdavača, a pritom nemaš obavezu da to činiš.
    U poslednje vreme, nažalost, sve manje njih želi da pohvali nekoga ili nešto, ako nije motivisan nečim konkretnim .

  2. Dragan

    @Snežana Luković
    Knjiga je zaista odlična – voleo bih da naši studenti uče iz tako napisanih udžbenika. Tako dobro napisanih da čitalac i zaboravi da je to udžbenik, u prvom redu.
    U svakom slučaju, knjiga koju vredi pročitati. Došla mi je pod ruku skoro kao poklon, a ovaj tekst je “izašao” za petnaestak minuta iz “tastature”. (Ako ne računamo prepisivanje citata.) To više govori o Krejgovom umeću nego o mom pisanju.
    A za navođenje izdavača, prevodioca..ja sam stara škola 🙂

  3. darko buldioski

    Јас предавам по оваа книга, за студенти е навистина одлична. http://www.amazon.com/Online-Journalism-Principles-Practices-News/dp/1890871567

    Ја немам читано оваа која ја наведуваш, но ќе ја набавам во блиска иднина 🙂

  4. Dragan

    @darko buldioski

    Pozdrav, Darko! Drago mi je da čujem da se Krejgova knjiga ipak koristi kao udžbenik – baš ono što sam želeo da čujem, a nisam imao saznanja da je tako.
    Kad potvrda da je čovek uradio dobar posao stigne od predavača koji znanja prenosi studentima, tim više mi je drago što, dajući ovu malu preporuku za “Onlajn novinarstvo” , nisam pogrešio. 🙂

  5. m

    Taman si pomislio da sve znaš…

    Šalim se – ali najlepše u svemu je kad čovek tvog iskustva može da se iskreno oduševi nečim što je tako usko vezano za njegov posao. Nadam se da neće zvučati previše patetično, ali mislim da je to pravo bogatstvo.

  6. Dragan

    Iznenadio sam i samog sebe! Da me oduševi neka knjiga iz lepe literature, ali udžbenik posle toliko godina rada u novinarstvi!
    Napisao ga čovek – samo tako! 🙂

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Novinarska Patka

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: