Share

Da li ste nekada igrali Pong, prvu računarsku igricu koja je napravila dobru zaradu proizvođaču, legendarnom Atariju, koji ju je i izdao 1972. godine? Od Ponga su lepo profitirali i mnogi „saloni zabave.“ Televizore “sandučare,” na čijim ekranima se odvijala igra, mogli ste tad da vidite na mnogim javnim mestima, posebno u raznim čekaonicama. 

Jedan tv aparat EI Niša, na kojem je mogao da se igra Pong, nalazio se u drugoj polovini sedamdesetih godina u Beogradu, u holu bazena na Tašmajdanu.

Ovu digitalnu varijantu tenisa ili stonog tenisa, kako vam drago, mogli ste da igrate sami sa sobom. Znatno interesantnije je bilo igrati, protiv drugog igrača sa kojim biste delili i ne baš jeftinu „kartu.“

Pong je odavno stekao kultni status u svetu igara jer se posle njega pojavljuju nove prave kompjuterske igre, kreirane baš sa tom namerom, da služe za igranje. Do pojave Ponga svet kompjuterskih igara bio je praktično nepostojeći ili u najmanju ruku “nesamostalan,” a igrice ste mogli da dobijete uglavnom kao dodatak uz neki drugi “ozbiljan” softver.

Na fotografiji je fudbaler Liverpula Stiv Hajvej koji igra Pong u društvu nepoznate devojke. Slika je objavljena u knjizi “Digitalna kultura” Čarlija Gira.