Blog Dragana Radovića

Strast gospođe Robinson i (ne)očekivane posledice

Share

Politika, ljubav, novac i strast

Miss RobinsonVrelina strasti gospođe Ajris Robinson zamrzla je njenog oficijelnog supruga, premijera Severne Irske, Pitera Robinsona. Potonji je, naime, objavio da na 60 dana svoje mesto na čelu vlade stavlja na led.

Razlog je već dobrano rastegljen po stranicama tabloida, ali i ultra ozbiljnih medija. Seksualna avantura Robinsonove, gospođe koja je napunila 60 godina, sa četiri decenije mlađim adolescentom Kirkom Mekanblijunom, ne samo da puni stupce novina (tako vole da napišu novinari, čak i kad su im štampana izdanja otišla u istoriju), već preti i da uzdrma staklenu irsku stvarnost i mirovni proces stavi pred opasnu pauzu.

Možda bi se sve i okončalo seksualnom aferom zgodnom za rast tiraža, ali u tok ljubavne priče držeće gospođe Robinson ubačen je, a šta bi drugo, nego novac.

Tvrdi se, naime, da je premijerova supruga svog mladog štićenika erotske provenijencije zbrinula kreditom od 50.000 funti koje su obezbedila nekakva dvojica biznismena. I to bi popilo vodu da se na udaru nije našao i sam lider Demokratske unionističke stranke i premijer Piter Robinson – na njegovom političkom karijerom nadvila se optužba da je znao za ovu novčanu transakciju! Premijer to, jasno, kategorički odbija.

Ovaj komentator lično smatra izuzetno glupim ovu optužbu: jedan potomak Kelta svakako ne bi finansirao balavca koji zabavlja njegovu ženu u vreme dok on naporno radi da očuva čamac mira u severnoirskim političkim vodama.

I dok Robinson troši svojih 60 dana antistresnog programa, iz političkog krila IRE, Šin Fejna, sa kojim Robinsonova stranka deli vlast i održava balans mira, stižu znaci nestrpljenja. Konzervativci, naime, ne vide zašto bi morali da tapkaju u mestu dva meseca zbog skandala koji i nema veze sa unionizmom ili separatizmom.

Svi, a posebno malo stariji (što su uglavnom, uz izuzetak tinejdžera koji je otvorio kafić sa 50.000 funti) dakle svi akteri ove erotsko – političko – novčane zavrzlame, prave poređenje sa filmom Diplomac. Ovaj prvenac Dastina Hofmana govori upravo o gospođi Robinson (filmskoj, ne ovoj od krvi i mesa) koja mladom junoši unosi svetlo u knjiški mrak.

Lično mislim da malo iritira ovo  dovođenje u vezu strasti i novca. OK, gospođa Robinson je napravila nešto što malo koje društvo ‘ladno prima k znanju. Jednostavno, preljuba je socijalno neprihvatljiva “radnja” i u manje konzervativnim zajednicama od Irske, a kad se ispostavi da je u “zabranjenoj vezi” dama dvostruko starija, odijum javnosti ubrzano raste. (Robinsonova je u međuvremenu abdicirala sa mesta člana parlamenta, što je bila).

Ovaj deo priče prevazilazi granice politike – ljubavna veza u kojoj partnere dele decenije kao da se neminovno uliva u finansijsku malverzaciju jer, zaboga, on mlad, ona zreeela – ne bi to “radilo” bez novca.

A zašto pa ne?

Strast se zato i zove strast, odnosno “zbogom pameti.”

Fotografija preuzeta odavde.

3 Comments

  1. admin

    @Milko

    To sam tražio, originalnu pesmu iz “Diplomca” koju, sa još nekoliko legendarnih, izvode Simon i Garfunkel. Sećam se i tog albuma ( LP ploče, kako smo govorili) koji je, kao i toliko drugih, zaćutao posle svog tog vina, piva i ostalih tečnosti kojima je zalivan na nekim tamo žurkama…

    Neverovatno koliko je tačna ona izreka da se u životu sve stvari događaju dva puta – jednom su ozbiljne, a drugi put farsa.!

  2. electrasdreams

    “A zašto pa ne?”

    Stvarno zasto? Nikada mi nece biti jasno?

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Novinarska Patka

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: