Blog Dragana Radovića

Novinarski početnik u kandžama Fredija Krugera

Share

Ili saveti čije nepoštovanje može uništiti vaše novinarske ambicije
novinarkaRame uz rame sa Godzilom, Alienom, Tiranosaurus Rexom, Fredijem Krugerom i Džekom Trbosekom na simpatičnoj crti humanoidnih horor primeraka nalazi se, i to ne kao poslednji, njegovo visočanstvo – urednik. U užasnijoj varijanti (skupljoj produkciji, rekli bi u Holivudu) taj primerak je i glavni i odgovorni urednik, jedna od najtemeljitije izvajanih civilizacijskih tvorevina stvorenih u mračnim noćima dok duva oluja, škripe vrata, a paučina leti po vašoj glavi prekrivajući vam oči. Ako naiđe neko iz inkvizicije, to smatrajte pauzom za reklame.

A vi, ko ste u ovoj priči vi? Ona/on, mlado zaplašeno biće koje bi želelo da svoj kreativni potencijal i umeće pisanja, vođenja radijskih ili televizijskih programa. punjenja sajtova “sadržinom” etc. najzad negde i pokaže, a ako je moguće i unovči. Na putu ka tom svetom cilju talentovanog mladog čoveka stoji upravo biće s početka teksta u ma kojoj varijanti, odnosno skinu. Urednik je isti, isti je to engine, a tema koju vidite naizgled je dobrodušna kao Crvenkapa pre nego što je rasporila vuka.

Ovaj kratki vodić napisan je u nameri da vam olakša susret četvrte vrste, najgoru noćnu moru koja vas može snaći ukoliko već sad niste odustali od novinarstva kao krajnjeg cilja vaše profesionalne karijere. Dakle, sigurni ste da ne želite da budete obućar? Možda varilac? Dobro, upozoreni ste na vreme. Odgovornost je od ovog časa u potpunosti na vama.

Ne bez najave!
U ruci vam je sjajan tekst o boravku Džonija Depa na Mećavniku i otkrivanju bizarnog spomenika izvajanog u čast Kustinog ortaka. Prolazite pored redakcije, pa zašto ne bi svratili i pokazali to nekom uredniku. Lično ste bili tamo, dobri ste s Kustom i upravnikom parkinga, tekst je in live, pa imate sva prava da verujete kako će otići u rotaciju ili na internet izdanje lista – poneli ste i odlične fotografije.

Ulazite, tražite urednika i dok vas svi zapanjeno gledaju idete ka sobi u dnu redakcijskog bunkera. (Urednici vole da se do njih stiže tek posle maratona po redakcijskoj sobi.)
Kucate, čujete promuklo “ulazi” i eto vas pred gospodinom podvrnutih rukava koji se nazire u oblaku duvanskog dima.
Vi ste?
Imam dobar tekst, ako bi ste želeli da ga pogledate…
Taj papir?
Da, tu je..
Do tad mirno biće u trenu se transformisalo u urlajuću masu.

U mom rokovniku ne piše da imam sastanak sa mladom početnicom i njenim pismenim zadatkom! Mislite da ove novine žive od idiotskih priča koje se mogu pročitati i na bokovima autobusa? Kad ste se najavili? Ko vas je poslao? Zašto ste obučeni kao za matursko veče? Hoćete u novinare? U redu, za početak idite u kafanu, dobro se napijte i uzmite taksi do kuće. Ja plaćam! Pijani novinar je i inače u jurisdikciji urednika.
Gotovo u istom trenu, na vaše zaprepašćenje, ova lavina se zaustavlja, ljubazno pozdravlja sa vama, izgovara “zdravo” i mirno seda za sto.

Potpuno zbunjeni izlazite iz kancelarije. Razumljivo, prvi zakon prvog susreta sa glodurom – ne izlazi mu na oči ako tome nije prethodila najava. Ako imate sreće, pa naletite na šaljivdžiju, poslaće vas po burek. Ne nasedajte, zeza vas, što ste ovakvim nastupom i zaslužili.

Svađajte se – urednici ne vole smerne novinare
Izašli ste iz uredničkog boksa i crvenih obraza stojite zbunjeni. Greška! Ako ste već napravili gaf i uleteli nenajavljeni i nezvani – svađajte se! Pravi urednici ne trpe smerne i tihe novinare – te karakterne osobine od nikoga nisu stvorile dobrog žurnalistu. (Doduše, ako ste naleteli na glodura kojeg je politika postavila na to mesto, ovaj savet ne važi, ali ne važi ni to što piše na vratima kancelarije iz koje ste izašli. Reč “urednik” takvima ne pripada, što se vrlo brzo pokazuje kao tačno – čim se objave rezultati izbora.)
Uredniku se slobodno popnite na glavu!

Dakle, pratimo radnju – okrenite se i, bez kucanja, uletite nazad u sobi. Ne dozvolite da vas namćor prekine! Bacite mu na sto tekst, recite o čemu se radi, (slobodno vičite – finoća nije neka posebno cenjena vrlina u uredničko – novinarskim odnosima), naglasite da mu dajete šansu da objavi ekskluzivu koju imate i izađite, ali ovaj put tresnite vratima u meri u kojoj mogu da izdrže vaš bes pretvoren u radnju.

Vaše šanse da članak koji ste napisali stigne do čitalaca naglo su porasle – i Fredi Kruger bi pročitao tekst koji mu je tako bezobrazno bačen na sto.
Izlazeći, slobodno dobacite (budućim?) kolegama neku uljudnu vedru rečenicu kao pozdrav! No, to već spada u važu reputaciju, a ona nije predmet ovog teksta.

Subota je, pretpostavljam da i vaši snovi o budućnosti spavaju…nastavićemo nekom drugom prilikom.
Do tad skupljajte hrabrost da uletite u svet o kojem, sve dok u njemu ne provedete bat nekoliko godina, ipak ne znate mnogo.
Pomirite se sa tim i radite na “jačanju svojih psihofizičkih sposobnosti.”
Ma šta bilo, ne može da škodi!

Ilustracija preuzeta odavde.

2 Comments

  1. oblacak

    RT @NovinarskaPatka: Reprizni termin! Novinarski početnik u kandžama Fredija krugera – novi blog post – https://blog.kovinekspres.rs/?p=1157

  2. Charolija

    Fantastičan post i svako ko planira da uplovi u svet novinarstva treba da posluša ove tvoje savete. 🙂

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Novinarska Patka

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: