Blog Dragana Radovića

Nekom sojka nekom dvojka

Share

Direktna pojava sojke u političkom životu Srbije, pokazalo se, mnogo je važnija od tog političkog života samog po sebi. Sojka je em zanimljivija, em privlačnija, a i tako iznenadno ogoljena ponešto je, bez reči ili direktnog seksa, pre svega nama, skrušenom plebsu, poručila: “Hebite se, bre, šta čekate više, šta bolje od toga može da vam se desi?”

To je rečitije od ma čega što bi premijer u ukazanom momentu, mogao da nam poruči. Ne volim da vračam, al’ sve nešto mislim da, ma šta rekao o svim teškim ranama domaće svakodnevice, ni vladovodilac ne bi, na licu mesta, mogao da smisli išta preciznije i iskrenije. Negde u dnu svog “emotivnog korpusa”, neka mi bude dopušteno da slutim, ta poruka bi, da joj imperativ ličnog i političkog vaspitanja nisu zabranili, i bila logična reakcija na ovo domaće “gužva pred golom” stanje.

E, sad, što se blaženi kosmički cvet ukazao lično premijeru, a ne nama, ubogim pi*kopatnicima, savršeno je logičan nastavak srpske rijaliti stvarnosti. Pa ne može baš svako da vidi Šeron Stoun tamo gde je najlgolicljivija, ne može svakom ni pogled na banalni TV rimejk antologijske sojke da zapadne – to pripada samo pozvanim gledaocima.

I nema tu potrebe za mnogo mudrovanja, saopštenja, pretnji službama oko premijera, nekim navodnim lošim PRovima ili, daleko bilo, teškim rečima zbog, navodnog, nepoštovanja državnih visokih funkcionera.

Ipak je ta emisija samo još jedna paradigma realnosti koja nam je postala sudbina. Na tome smo decenijama i decenijama radili i čemu sad prejake reči i odsustvo svakog smisla za odmahivanje rukom, uz smešak. Obesmislili smo toliko vrednosti, urušili toliko institucija, srozali toliko lepote u kaljugu besmisla – zašto se čudimo kad nam se to, potpuno ogoljeno, ukaže pred očima.

Prosto, gledali smo neočekivani komad intervjua sa još manje očekivanim glavnim junakom i drugim nedržavnim organom. Da je sa druge strane bio neki anonimni Žika, Pera ili nekako već nazvan ljud, sve bi, jasno, bilo zaboravljeno koliko prekjuče. Jer “show must go”, život teče dalje, a život je ovde, dobrim delom, upravo to. Šou za široke narodne mase – emisija s pogledom na nedostižnu sojku.

Svako drugo tumačenje ovog “incidenta pred kamerama” samo je loš odraz stvarnosti u kojoj su se zamrsile sve vrednosti i pogubio mnogi red stvari.

Elem, skrivena kamera u ovom slučaju nalazila se, zapravo, i na našoj strani.

Samo što nama, običnim gledaocima, nije bio namenjen pogled na sojku, već na…ah, pa uvek zaboravim kad je vreme da nahranim kanarince. 😉

1 Comment

  1. Todorovic

    Ovo jeste neka vrsta presedana, i verujem da će samo vreme pokazati šta se sve ovde dešavalo. Estradizacija ili …

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2024 Novinarska Patka

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: